Activitatea de a sapa este, in aparente, banala, insa in realitate nu este asa de simpla. Realizat manual sau mecanizat, sunt cateva reguli de care este bine sa se tina cont pentru rezultate care sa nu ne dezamageasca.
Daca, de exemplu, iti doresti sa incepi lucrari pentru constructia unei case trebuie sa aveti in vedere cum o sa realizati sapaturile fundatiei. Acest proces este unul din cele mai importante si este influentat de mai multi factori, printre care: zona in care urmeaza sa construiesti, structura constructiei pentru care optezi, conditiile terenului etc.
Sapaturile mecanizate in Suceava reprezinta o activitate meticuloasa, care necesita timp si atentie, dar care daca este efectuata corect, va aduce rezultate uimitoare.
Cum se realizeaza sapaturile mecanizate pentru fundatia casei?
Pentru a ajunge la sapaturile mecanizate, trebuie sa iti insusesti cat mai mult activitatea de trasare. Trasarea constructiei constituie prima etapa spre realizarea acesteia. Acest prim pas este unul dintre cei mai importanti si trebuie executat cu mare atentie, deoarece, mai precis, trasarea reprezinta fixarea unor puncte care vor fi luate in calcul permanent atunci cand se vor efectua urmatoarele etape: saparea fundatiei, cofrarea si armarea elevatiilor etc.
Trasarea se poate efectua in doua moduri:
- Trasare cu echipamente topografice – aceasta metoda se realizeaza prin intermediul firmelor topografice, fiind cea mai simpla si cea mai sigura metoda pentru realizarea corecta a acestei etape intr-un timp foarte scurt.
- Trasare manuala – aceasta metoda este una clasica si cel mai des intalnita in tara noastra. Prin acesta metoda, trasarea se realizeaza cu ajutorul unei rulete, sfori sau sarme si cu ajutorul unui furtun de apa. Bineinteles, daca vrei sa folosesti aceasta metoda, trebuie sa stii ca necesita foarte mare atentie si precizie din partea ta pentru ca trasarea sa iasa corect, conform planului schitei.
In ceea ce priveste realizarea fundatiei, exista doua variante pentru a sapa santurile acesteia:
- Sapare cu ajutorul buldoexcavatorului (adica sapare mecanizata);
- Sapare realizata manual.
Inainte de inceperea sapaturilor, trebuie sa ai in vedere tipul pamantului pe care se construieste casa, deoarece procesul de realizare al fundatiei este influentat de conditiile terenului din acea zona.
Spre exemplu, in cazul unui pamant nisipos, constructorului ii revine obligatia de a realiza sapaturile pe intreaga suprafata casei, fapt ce duce la cresterea costurilor constructiei datorita necesitatii cofrajelor si cresterea semnificativa a betonului ce intra in fundatie.
Saparea fundatiei se realizeaza in doua moduri:
- Sapare mecanizata (cu buldoexcavatorul):
Sapaturile mecanizate in Suceava sunt utile in momentul in care timpul nu este indeajuns. Totusi, pe langa avantajul economisirii timpului, aceasta metoda de sapatura are si un dezavantaj, acela fiind calitatea sapaturii. Un buldoexcavator nu poate realiza niciodata o sapatura perfecta din punct de vedere calitativ, indiferent de cine il manevreaza. Asadar, la finalul lucrarii, este necesar ca retusurile sa fie realizate manual.
Saparea fundatiei cu buldoexcavatorul implica un cost destul de mare datorita consumului mare de combustibil si a inchirierii utilajului. In general, pretul inchirierii unui buldoexcavator este de aproximativ 80 – 100 RON/ora. Din fericire, durata realizarii sapaturilor cu ajutorul utilajelor este foarte scurta.
- Manual
In momentul in care optezi pentru sapaturi manuale, trebuie sa iti alegi o echipa de muncitori harnici si cu experienta, care stiu ce au de facut. Intr-adevar, dezavantajul acestui tip de metoda este durata executiei, aceasta se poate intinde pe parcursul mai multor zile, dar la sfarsitul lucrarii sapatura va fi realizata corect, sapandu-se exact la adancimea din proiect.
In ceea ce priveste costul pentru aceasta metoda este putin mai ieftin decat inchirierea unui utilaj, acest lucru depinzand in cea mai mare parte si de echipa cu care lucrezi.
Asadar, in functie de preferintele pe care le ai, poti opta pentru sapaturi mecanizate in Suceava (sau manuale), insa cu conditia de a tine cont de pasii si de sfaturile de mai sus pentru un rezultat care sa te multumeasca.